top of page

Zelfzorg

Zelfzorg - door Selma Franssen en Katrijn Van Bouwel 2 columns, de moeite waard om te lezen, en waarop ik even wil inpikken. https://www.charliemag.be/lijf/wat-is-selfcare/ https://www.charliemag.be/abonnees/zelfzorg-is-gezeik/

Zelfzorg, een relevant thema binnen BLOOM Life Coaching. “Dat selfcare zo hot is, bevestigt wat de depressie- en burn-outcijfers ook al zeggen: het combineren van werk, gezin en privé-leven zonder jezelf voorbij te rennen wordt een steeds grotere uitdaging.” “Je moet wel goed voor jezelf zorgen, hoor.” “Ja”, valt de andere metgezel haar bij, “Me time is super belangrijk.” “Ga anders eens gewoon naar de sauna.” Ik krijg uitgebreid de les gespeld over hoe cruciaal het is dat ik er even tussenuit knijp. Alsof een mens een oplader heeft, die eenvoudigweg een halfuur in het stopcontact moet, waarna je vol energie het leven kan aanpakken.” “Zelfzorg wordt, zeker op social media, gepresenteerd als een quick fix waar elk modern mens momenten voor moet inbouwen. Het is alweer iets waar je goed in moet zijn, een extra ding op je to do-lijst – des te meer als je die momenten ook nog eens moet delen op social media.” Vanuit BLOOM wordt zelfzorg niet als een quick fix of een extra TO DO bekeken en al zeker niet als een kant-en-klaar ‘activiteiten’-lijstje dat wordt meegegeven aan de coachee waarop ‘massage, wandeling, gezonde maaltijd koken, 10-minuten meditatie, niets doen’ staat opgelijst. Zelfzorg wordt vanuit mijn praktijk BLOOM Life Coaching gezien als een manier van kijken naar jezelf en hiernaar handelen. Het gaat over jouw eigen behoeften herkennen en erkennen, jezelf voorop plaatsen, jouw eigen grenzen kennen, aangeven en bewaken.

Zelfzorg - of dus voor jezelf zorgen- is onlosmakelijk verbonden met ‘de ander’. Ieder van ons maakt deel uit van relaties met anderen. (Én systemen uiteraard, maar daar pik ik nu niet op in.) Deze relaties kunnen het zorgen voor onszelf bevorderen, maar ook onder druk zetten.

In deze twee columns ook een duidelijke oproep om voor elkaar te zorgen! “Naast #selfcare hebben we ook #collectivecare nodig.” En “We hebben geen nood aan me-time, maar aan we-time.” Mijn aanvulling daarbij; kies bewust voor we-time die voor jou betekenisvol en voedend is. Alleen jij bepaalt en kan bepalen wat zelfzorg betekent voor jou. Vanuit de oplossingsgerichte aanpak bij BLOOM Life Coaching worden geen pasklare antwoorden en advies gegeven. Tijdens het coachingstraject gaan we samen op pad om te ontdekken wat zelfzorg voor jou betekent, waar jouw noden liggen, en hoe je dit kan versterken in jouw leven.

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page