Nieuw jaar, nieuwe voornemens?

Doelen versus intenties en focuspunten.

Het begin van het nieuwe jaar. Velen startten het jaar met het formuleren van ‘goede voornemens’. Dit heb ik, in alle eerlijkheid, eenmaal gedaan. Dit was bij de jaarwisseling van het jaar waarin ik niet tevreden was met hoe mijn leven eruit zag en ik krampachtig verlangde naar verandering. Waarom ik dit zeg? Ik hoef dit nu niet meer te doen en ik deed dit omdat ik geen krachtige mindset had. Dit hoeft niet meer, omdat ik elke dag de kans neem, actie onderneem, om het leven te leiden zoals ik dit wil. (Natuurlijk is niet alles rozegeur en maneschijn en behoren verdriet of teleurstelling tot mijn leven. En dit is ook noodzakelijk, maar daarover gaat dit bericht nu niet.)

Mijn punt dus: Elke dag kunnen doelen, intenties en focuspunten gesteld worden. En misschien heb jij dat duwtje in de rug nodig, durf jij dit nog niet alleen. Maar een nieuw jaar (of de typische “Maandag start ik.”) zal jou dit duwtje niet geven.

Ook benadruk ik graag nog even het onderscheid tussen doelen en intenties of focuspunten. Dagelijks 2 liter water of 3 kg afvallen of 10km hardlopen in 1u… zijn mogelijke doelen. De keerzijde van doelen is het feit dat doelen kunnen bereikt of niet bereikt worden. Niet alles is maakbaar, niet alles heb jij in de hand. Omdat ik zelfzorg en zelfcompassie (in tegenstelling tot zelfkritiek) hoog in het vaandel draag, hierbij mijn oproep: Focus daarom liever op intenties, ga voor een bewuste focus. Bijvoorbeeld: Zorg dragen voor mijn lichaam. Koppel daaraan concrete acties. Daarnaast geloof ik nog steeds in het visualiseren van zeer concrete kleine stapjes richting een bepaald doel en vind ik het belangrijk om tijdens mijn coachingsgesprekken stapjes concreet en helder te visualiseren, richting de gewenste situatie of de situatie die goed genoeg is. Balans, mindset en focus zijn hierbij opnieuw drie kernwoorden.