Hartritme-coherentie

Wat? Coherentie van hartslag duidt op de harmonische afwisseling tussen versnellen en vertragen van de hartslag. Bij stress, emoties, angst… is het hartritme uit balans. Het versnelt, vertraagt… zonder harmonie. Werking? Enkele blogposts terug schreef ik over burn-out en het sympatisch en parasympatisch systeem. Of eenvoudiger: het GASpedaal ( = hartslag sneller) en REMpedaal ( = hartslag trager). Via deze ademhalingsoefening is het mogelijk gericht het REMpedaal aan te spreken en bijgevolg de hartslag te laten dalen, de longen laten inkrimpen en ook het stressniveau laten zakken. Hartcoherentie hulpt dus bij stress, burn-out, angsten, innerlijke onrust, … en zo veel meer. Methode? Het is een zelfhulpmethode, namelijk het toepassen van volgende ademhalingsoefening: Adem gedurende 4 seconden in, adem 6 seconden uit. Herhaal dit, 6 keer in 1 minuut. Doe dit gedurende 5 minuten.

Het gebruik van de app Coherence (iOS) of Breathe (Android) zijn kunnen hierbij ook een handige tool zijn.