Energiebalans

Balans. Tegenwoordig horen we dit begrijp altijd en overal. Het klinkt soms ook zo cliché, maar veel zaken vallen of staan met ‘balans’. Hoe kan jij nu voelen of jouw leven niet in balans is? Meestal voel je zoiets wel. Futloosheid, overprikkeling, vermijden van sociale contacten, stemmingswisselingen, lichamelijke klachten… kunnen hierop wijzen. Het voornaamste is dus om inzicht te krijgen in wat jouw energiegevers en energievreters zijn, om zo doelgericht jouw energiebalans te kunnen herstellen. Ook preventief kan jij zo’n lijstje maken, zodat jij kan zorgen dat jouw balans behouden blijft en niet verstoord wordt. Hoe kan jij achterhalen wat jouw energiegevers en - vreters zijn? Bijvoorbeeld: Sta elke avond stil bij waarvan jij genoten hebt die dag en noteer dit. Na een tijdje krijg je een mooi overzicht van welke soort zaken dit zijn en welke de gemeenschappelijke factoren zijn van deze activiteiten/situaties bevatten die bijgevolg voor ‘energie’ zorgen. Ook omgekeerd kan je dit doen en zo een overzicht krijgen van momenten/situaties/mensen die jou futloos maken of energie kosten. Bijvoorbeeld: Maak een overzichtje van jouw dagelijkse/wekelijkse to-do’s en ga eens na aan welke zaken je graag minder tijd wil spenderen, welke zaken je tegenop ziet en welke zaken je graag zou ‘dumpen’ of ‘doorgeven’. Als je voelt dat jouw balans de negatieve kant uitgaat, focus jezelf dan op de to-do’s waarbij je ‘doen’ schrijft. De to-do’s met ‘dumpen’ of ‘doorgeven’ schrap je en laat je dus vallen of geef je uit handen. Voel je jezelf uit balans en wil je graag aan de slag met een coach om samen inzicht te krijgen en in beweging te komen tot verandering? Contacteer mij dan.